Nieuws


Het verhaal van Wan Lao Yang (klik hier)


Aanbevolen literatuur China Minderheden nationaliteiten:

-Ien Rappoldt, Geweven Verhalen, over de cultuur van de Miao in China
-Gina Corrigan, Guizhou Province, een reisboek
-Gina Corrigan, Miao Textiles from China , een fotoboek


Petra van Dijk:

Breisels, weefsels, borduursels van dichtbij en veraf.
Deze tentoonstelling van Petra van Dijk, door haar samengesteld en uitgedacht is i.v.m. haar overlijden geannuleerd. Petra heeft vanaf 1989 vele landen bezocht en dientengevolge ook prachtige stukken verzameld. De tentoonstelling zou een kroon op haar werk zijn geweest. De nalatenschap van al het moois is aan mij overgedragen. Ik kan Petra geen grotere eer bewijzen dan zo spoedig mogelijk een tentoonstelling te organiseren. Misschien worden het speciale thema-tentoonstellingen. Ik houd u via deze website op de hoogte.


Wu Zeng-ou:

x
Wu Zeng-ou is mijn 'Chinese broer' en mijn gids in Guizou. Hij is zelf een Dong en weet erg veel van de Minderheden nationaliteiten.

Het was september 1997 Constance Nieuwhoff nodigde mij uit om samen met haar, 24 mensen te begeleiden naar Guizhou. Ik kende China, maar Guizhou…….. met o.a. de Miao en Dong Minderheden nationaliteiten was mij geheel onbekend. Wat een feest! Wu Zeng-ou, toen werkzaam bij het toeristenbureau van Liping maakte zijn “maident” trip als tourguide. Wat wist hij veel van de bevolking. Van de kostuums, de festivals, de textiel technieken. Ik herinner mij nog enkele vragen van reizigers:Hoe werkt het onderwijssysteem op het platteland? Hoeveel rijstoogsten zijn hier per jaar? Maar de leukste was………hoeveel kost 'n koe? Dat lokte veel reacties uit van anderen; “He, weet jij dan hoeveel 'n koe in Nederland kost? Ben je wel eens naar de veemarkt in Zwolle geweest?" Ok, de prijs van een karbouw, een waterbuffel, wist Wu Zeng-ou niet maar al die andere vragen werden feilloos beantwoord.
In augustus 1999 is het mij gelukt Wu Zeng-ou voor 3 maanden naar Nederland te halen. Wat heeft hij genoten. Gelogeerd bij de een, de ander nam hem mee op dagtochtjes. De omliggende landen (mits in de EU) werden ook bezocht. Hij heeft via mijn school het Cambridge Certificate of English behaald.
Terug in Guizhou, voegde hij zich bij vrouw en dochter in Kaili, de hoofdstad van de prefectuur van Kaili. Nu werkt hij met collega's heel hard en is mede directeur van de CITS in Kaili. Ik probeer hem in ieder geval 1x per jaar te bezoeken. Hetzij als reisbegeleidster van een groep vanuit Nederland of op 'n privé trip.

Wu Zeng-ou heeft ook een zeer belangrijke rol gespeeld in de laatste jaren van Wan Lao Yang. Voor 2009 hebben we samen plannen om het dorp Wubao te helpen. Hopelijk komt er een kliniek in het dorp.
Lees daar t.z.t. meer over in Mieke's Blog.

Gouaches:

In de buurt van Kaili, de plaats waar mijn "Chinese broer" Wu Zeng-ou woont, ligt het Miao dorp Tong-gu. De bevolking is erg getalenteerd en maakt de prachtigste gouaches. Het dagelijkse leven en bijeenkomsten tijdens festivals worden op een bijzondere naïeve manier geschilderd. Deze schilderijen met of zonder lijst zijn via mij te koop en zo kan ik de plaatselijke bevolking daar weer extra steunen

.